Nazorg haartransplantatie

Na de behandeling gaat de haartransplantatie arts uw uitleggen wat u daarna zelf aan nazorg moet doen. De instructies krijgt u uiteraard ook op papier mee.

Nazorg haartransplantatie

Een goede nazorg na een haartransplantatie zal het resultaat positief beïnvloeden.

Bandage haartransplantatie
Belangrijk is dat cliënt de volgende morgen de bandage eraf haalt. Tevens moet hij/zij, het gebied waar de haren uitgenomen zijn, gaan wassen met een babyshampoo. Het kan een beetje bloeden maar dit is niet erg.

De geplaatste haren niet wassen
Het gebied waar de haren geplaatst zijn mag niet gewassen worden en ook niet worden aangeraakt. Het is belangrijk om ongeveer de eerste 4 dagen een overhemd te dragen, dus niet iets wat over je hoofd uit moet.
Het gebied waar de haren geplaatst zijn mag pas de 4e dag, na de behandeling, gewassen worden. De cliënt is dan ook klaar met het elk half uur sprayen van de NaCl.
De babyshampoo moet voorzichtig worden aangebracht (aaien) op het gebied waar de nieuwe haren geplaatst zijn en er moet goed gespoeld worden met lauw/warm water.Na een week mag de cliënt dit gebied zachtjes gaan masseren, zodat de korstjes uiteindelijk verdwijnen.

Verdoving
De plaatselijke verdoving kan soms leiden tot een zwelling van het voorhoofd voor 3-4 dagen na de behandeling. Er is geen pijn of gevaar, slechts 10% van de patiënten ervaren bijwerkingen. Het masseren van het voorhoofd moet voorzichtig gebeuren. Vanuit het midden naar de zijkanten masseren kan helpen.

Complicaties
Sommige patiënten ontwikkelen kleine rode plekjes in het ontvangstgebied in de eerste maanden na de behandeling. Dit is een irritatie van de huid en kan gemakkelijk worden verholpen met Betadine of medicinale shampoo eenmaal daags gedurende 4 dagen. Tijdens deze periode is het belangrijk dat er geen andere shampoos en of haarproducten worden gebruikt.

Het is uiterst belangrijk om in de eerste 4 maanden de hoofdhuid zeer zorgvuldig te wassen om eventuele complicaties te voorkomen.

De oorzaak van infecties is, dat de hoofdhuid niet grondig genoeg wordt gewassen, wat een ophoping van dode huidcellen veroorzaakt.Deze opbouw blokkeert het proces om nieuwe haren uit te laten komen, waardoor er een infectie kan ontstaan.

Resultaat haartransplantatie

Het is normaal dat de nieuw geplaatste haren uit vallen binnen de eerste 4-8 weken na de behandeling. Wees niet bezorgd, want dit is onderdeel van het groeiproces. Nadat het haar is uitgevallen, wordt er een nieuwe groeicyclus gestart, die zal beginnen binnen 2-4 maanden.
De nieuw geplaatste haren zullen volledig worden herbouwd tussen 8-12 maanden na de behandeling.